پرستار از زبان رهبری2020-06-09
پخش مشروح بیانات مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از پرستاران كشور از رادیو معارف
اين كارهاى دشوار را كه تأثيرهاى بزرگ و مهمى دارد، بايد قدر دانست. «کمبود پرستار و لزوم تکمیل سرانه آن نسبت به تختهای بیمارستانی»، «مسئله امنیت شغلی»، «بازسازی شبکه بهداشت کشور» و «توزیع عادلانه پزشک»، «تحریم دارویی ملت ایران» و هر یک از این موارد میتواند دستمایه روایتی از یک فیلم سینمایی باشد. پرستار در يك تلاش و چالش دائمىِ روحى و روانى است، فقط مسئله جسم او نيست. خستگى روحى، مواجهه با بيمار و دردمند و احساس وظيفه اينكه بايد براى اين دردمند و بيمار، هم علاج جسمانى، هم علاج روحى و معنوى تقديم كند، مسئله بسيار فرسايندهاى است، كار سنگينى است. مقام معظم رهبري در مواقع و مناسبت هاي مختلف همواره به نقش و جايگاه مهم پرستاران و رسيدگي به مشكلات آنان تأكيد داشتهاند كه در ذيل فرازهايي از سخنان مقام معظم رهبري ميآيد. اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری از جمله این تکالیف است.
تا دیروز، پریروز همکارشان پهلوی آنها بود، حالا دچار کرونا شد و از دنیا رفت. این سختیها را به نظر من بایستی ملّت ایران ببینند، بفهمند، ارزشگذاری کنند جامعهی پرستاری را. آن وقت در کنار همهی این خطرات، خطر ابتلای خود پرستار به بیماری مهلک هم هست. دائم در انتظار این خطر است دیگر؛ چقدر پرستارها مبتلا شدند! هر پرستاری احتمال میدهد که امروز دارد با سلامت کار میکند، فردا بیماری گریبان او را هم بگیرد؛ خطرِ بسیار مهمّی است. ولادت حضرت زینب کبریٰ (سلام الله علیها) و روز پرستار را تبریک عرض میکنم به یکایک شما عزیزان، برادران، خواهران عزیز و فعّالان محترم و سرافراز عرصهی پزشکی و درمان و سلامت.
تبریک حضرت آیتالله خامنهای به مناسبت روز پرستار که مزین و مشرف به نام حضرت زینب کبری (س) است. دورهی کرونا هم همین جور [بود]؛ در دورهی کرونا هم انصافاً کار به طور مضاعف سخت شد، ساعتهای کار افزایش پیدا کرد، مرخصیها کاهش پیدا کرد. در تعطیلات نوروزی، پرستار به خانوادهی خودش، به فرزند خودش، به همسر خودش، به پدر و مادر خودش نتوانست برسد؛ اینها خیلی معنا دارد، اینها خیلی مهم است. در اوقاتی که همه استراحت میکنند، همه مشغول زندگی و التذاذ از زندگی هستند، این پرستار در بیمارستان مواجه با تلخی، مواجه با بیماری [است] و به خانه سر نمیزند؛ اینها سختیها است. بعد هم مشاهدهی مرگومیرها؛ خب مگر انسان چقدر طاقت دارد که مردن اشخاص را مشاهده کند؟ در دورهی کرونا چقدر این پرستارها در بیمارستانها شاهد جان دادن انسانها ــ پیر، جوان، زن، مرد ــ بودند!
در مواقعی این سختی چند برابر میشود، مثل دورهی کرونا، و همچنین در دورهی دفاع مقدّس. در دورهی دفاع مقدّس هم همین جور بود؛ اغلب شماها جوان هستید، یادتان نیست؛ آن کسانی که آن وقت بودند و در میدان بودند میدانند؛ ما در دورهی دفاع مقدّس بیمارستانهایی داشتیم که با خطّ مقدّم فاصلهی زیادی نداشت. در این بیمارستانها پزشک هم بود، پرستار هم بود؛ زیر بمباران! خود بنده در یکی از این آسایشگاهها و بیمارستانها بودم که بمباران شد، خودم آنجا حضور داشتم؛ بنده دیدم بمبارانِ شدیدی را که انجام گرفت. امدادگرها تا دل آتش و خون جلو میرفتند، یعنی در دورهی دفاع مقدّس هم اینها بود و چند برابر بود.
اگر طبابت باشد، اما پرستارى نباشد، طبابت هم نخواهد توانست علاج بیمارى بیمار را بکند. بخش مهمى از بهبود حال بیماران ما، مرهون دست نوازشگر پرستاران است. رادیو معارف در برنامه «مومن قریش» اولین حامی پیامبر در صدر اسلام را معرفی می كند. موضوع دوّم، موضوع توزیع عادلانهی پزشک است؛ توزیع عادلانه. حالا [اینکه] آیا پزشک کم داریم، کم نداریم، بنده وارد این مقولات نمیشوم، این را خود اهلش میدانند که کم داریم یا نداریم؛ امّا آنچه بنده میدانم این است که توزیع پزشک عادلانه نیست. در یک نقاطی از کشور -در نقاط دوردست- کمبودهایی وجود دارد؛ به توزیع عادلانهی پزشک بایستی توجّه بشود.
پرستاران شایسته احترام، تجلیل و ستایش از طرف مردم ومسئولین هستند. این حرفه پرستارى، ترکیب عجیبى است … از یک سو، ترکیبى است از رحمت و عطوفت و مهربانى و مراقبت، و از سوى دیگر، دانش و معرفت و تجربه و مهارت.
در سالهای گذشته اتّفاق افتاده، در همین قضیّهی کرونا هم اتّفاق افتاد که فراخوان دادند برای کسانی که آمادگی دارند که بیایند مشغول کار بشوند؛ آمدند قراردادهای کوتاهمدّت با اینها بستند، بعد که نیازشان برطرف شد گفتند بفرمایید بیرون! خب این آدم که امنیّت شغلی ندارد، با چه دلگرمیای بیاید کار بکند و پرستاری کند؟ بنابراین امنیّت شغلی هم یکی از مسائل گوناگون است. به پرستار، نگاه کارگرِ فصلی نداشته باشید که امروز بیاوریم، فردا بگوییم لازم نیست، بروید؛ نه، امنیّت شغلی! البتّه مطالبات دیگری هم هست که دیگر حالا وقت گذشت، من ادامه نمیدهم. دوستان بخصوص در وزارت بهداشت و درمان اینها را دنبال کنند. یک مطالبهی بعدی موضوع کمبود پرستار است، به آن مقداری که مورد نیاز است.
حقیقتاً زینب کبریٰ اقیانوسی از صبر و آرامش را نشان داد؛ یعنی جنس زن میتواند به اینجا برسد؛ به این نقطهی عظیم از قدرت روحی و معنوی برسد. در کنار این چیزهایی که عرض کردیم، پرستاری از حجّت خدا، پرستاری از حضرت سجّاد (سلام الله علیه) که این هم صبر میخواست، و توانست و به بهترین وجهی انجام داد؛ این در مورد صبر. کلید واژههای کلام رهبر انقلاب درباره نقش پرستاران و شرایط جامعه پزشکی در دوران کرونا، سرفصل تولید آثار سینمایی است و باید از این فرصت به دور از شتابزدگی برای ارائه تصویری حقیقی و به دور از اغراق از جامعه پرستاری استفاده کرد. به طور مشخّص، یکی از مطالبات اینها تعرفهگذاریِ خدمات پرستاری است که البتّه این یک مطالبهی اصلی است؛ بنده سال گذشته هم همین را گفتم،(۵) روی آن هم تأکید کردم، متأسّفانه آن کسانی که باید [کاری] بکنند نکردند! قانون تعرفهگذاری از سال ۸۶ تهیّه شده، که تا روزهای آخر دولت قبل، آئیننامهی این [قانون] نوشته نشده بود؛ یعنی تقریباً چهارده سال این قانون بود، بدون اینکه آئیننامههایش تنظیم بشود و تهیّه بشود!
پرستار در تعبیری واقعی فرشته رحمت روح و جسم بیمار است. نقش پرستار و همچنين قابله در نظام سلامت كشور يك نقش بسيار مهمى است، نقش بسيار عظيمى است. اگر پرستار دلسوز و مهربانى در كنار بيمار نباشد، گمان اينكه معالجه پزشك در آن بيمار تأثيرى نبخشد، بسيار زياد است. مطالب بخش سلامت و پزشکی سایت کوکا فقط جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارند. این مطالب توصیه پزشکی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان کرد.
در مقابل یزید وقتی که آن حرفهای مُهمل و چرند را یزید بر زبان آورد و آن کارها را کرد، حضرت بیاناتی را بیان کردند و این جمله را که واقعاً تاریخی است [فرمودند که] «کِد کَیدَکَ وَ اسعَ سَعیَکَ ... فَوَاللهِ لا تَمحو ذِکرَنا»؛(۳) به زبان امروز ما این جوری میشود که هر غلطی میتوانی بکن، هر کاری میتوانی انجام بده، والله نخواهی توانست یاد ما را از آفاق ذهن مردم دور کنی. این را به چه کسی میگوید؟ به یزید متکبّر مغرورِ مستبدّ خونخوار؛ این، قدرت روحی یک زن را نشان میدهد؛ این چه قدرتی است؟ این چه عظمتی است؟ [اینها] نشاندهندهی تدبیر و خردمندی است. امّا در مقابل مردم وقتی قرار میگیرد، آنجا جای اظهار اقتدار نیست، جای تنبیه است، جای تبیین است، جای سرزنش مردمی است که نمیدانند چه کار کردهاند و چه کار باید میکردند. نبايد تصور كرد كه لحظات دشوار براى يك پرستار بر بالين يك بيمار، در محاسبات الهى مورد غفلت قرار خواهد گرفت، اينجور نيست. هر لحظهاى كه مىگذرانيد و هر تلاشى كه مىكنيد، هر كفّ نفسى كه در مقابل سختىها از خود نشان مىدهيد، اين يك حسنهاى است، يك كار درخور اجر است و خداى متعال همه اين لحظات را ثبت مىكند.
این سختیهای پرستارها و دشواریهایی که اینها با آن مواجه هستند، اینها مایههای هنری دارد؛ به تعبیر فرنگیِ رایج در زبان هنریها، اینها مایههای دراماتیک دارد، و میشود از اینها برنامههای هنری جذّاب به وجود آورد. بیایند در میدان، با انواع هنرها؛ چه هنرهای نمایشی، چه هنرهای تجسّمی، چه شعر، چه ادبیّات. اینها سرمایهی عظیم فرهنگی است؛ همه باید از اینها استفاده کنند و آن کسی که میتواند این سرمایهها را نقد کند، هنرمندان ما هستند. الحمدلله هنرمند متعهّد و مسئول هم کم نداریم؛ بیایند وارد میدان بشوند. خب، این هم مربوط به سختیها و تلخیها که چند جملهای گفتیم.
در روز ولادت زینب کبرى (سلامالله علیها) جا دارد که روز پرستار را گرامى بداریم. سحر دولتشاهی در طلا و مس، شبنم مقدمی در فیلم امروز و شخصیتهایی اینچنینی هیچگاه کاراکتر اصلی یک فیلم نبودند که قصهاش درباره پرستار باشد بلکه این افراد در قصههایی فرعی، در کنار خط اصلی فیلمها، پی رنگ اصلی را کامل میکردند. دانش و فناوریهای مرتبط با هوش مصنوع بشری، ابزاری است كه می تواند تصرفات انسان را در طبیعت، عمیق تر، گسترده تر و سریع تر سازد. از این رو، غفلت از این فناوری، مخصوصا با توجه به نقش آفرینی حاكمان خودخوانده جهان برای استفاده از آن در استثمار بیشتر كشورها، تبعات سنگینی به بار خواهد آورد. استفاده از مطالب سایت کوکا در سایت های خبرخوان، آی فریم و لینک باکس ها اکیدا ممنوع است. استفاده از مطالب سایت کوکا در دیگر سایت ها تنها با درج نام و لینک منبع (کوکا) مجاز می باشد.
حالا در آمارهایی که به ما نشان میدهند، مقایسهِی با متوسّط جهانی است؛ من به آن کاری ندارم؛ ممکن است متوسّط جهانی درست باشد، ممکن است غلط باشد؛ من نیاز را کار دارم. ما به آن تعدادی که امروز نیاز تختهای بیمارستانی ما است، پرستار نداریم. حالا بعضی میگویند صد هزار [نفر]، بعضی میگویند کمتر، بعضی میگویند [بیشتر]؛ من عدد معیّن نمیکنم چون به طور دقیق خبر ندارم، امّا میدانم که ما کمبود پرستار داریم. بایستی سرانهی پرستار نسبت به آنچه نیاز هست تکمیل بشود؛ خیلی پایین است. البتّه این، از جملهی کارهایی که در ظرف یک ماه و دو ماه انجام بگیرد نیست؛ یک مقدار زمانبر است امّا در همان زمان مناسب باید این کار انشاءالله انجام بگیرد. مطالبهی عمدهی جامعهی پرستاری، تقویت جامعهی پرستاری است.
یک ارزش مضاعف هم برای پرستاری در ایران اسلامی هست و آن، این است که دشمنان مستکبر، مستکبرین عالم، از رنج ملّت ایران خوششان میآید! باور ندارید؟ دشمنان از رنج ملّت ایران خوششان میآید؛ دلیلش چیست؟ دلیلش بمبارانهای شیمیایی دوران دفاع مقدّس؛ هزاران جوان با بمباران شیمیایی دچار بیماریهای صعبالعلاج و غیر قابل علاج و دردناک شدند. خب پس بنابراین آنها از رنج ملّت ایران خوششان میآید. یا همین تحریم دارویی؛ خدا رحم کرد که دانشمندان جوان ما توانستند واکسن کرونا را تولید کنند. آنها دیدند اگر در بسته بماند و واکسن وارد نشود، خب خود ایران بیشتر تولید میکند. اگر چنانچه جوانهای ما، دانشمندان ما این واکسن را تولید نکرده بودند، معلوم نبود این واکسن چه جوری به دست ملّت ایران و مسئولین میرسید؛ از رنج ملّت ایران لذّت میبرند.
رهبر انقلاب در کلامشان به یک خلأ تاریخی اشاره فرمودند. حضرت آیت الله جوادی آملی با تاكید بر گرامیداشت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، حضور در راهپیمایی 22 بهمن و حفظ وحدت و انسجام را قدردانی از امام و شهدا دانستند. پرستار، غمگسار و روحیهبخش بیمار و تجلی ارزش والا و اسلامی شفقت و مهربانی است. بانویی که از اوّل عمر با عزّت زندگی کرده، و از دوران خردسالی تا بزرگی همه با چشم عظمت به او نگاه کردهاند، از طرف اراذل و اوباش لشکر اموی آن جور مورد اهانت قرار میگیرد، [امّا] صبر میکند و نمیشکند. در روايت هست كه كسى كه بر سر بيمار مىرود، مثل كسى است كه در رحمت الهى غوطهور مىشود.
اجر شما بسيار زياد است، تكليف شما هم بسيار سنگين است، چون بيمار انسانى، يك ماشين نيست، يك مجموعه آهن و فولاد و پيچ و مهره نيست، فقط جسم نيست. روح انسان، احساسات انسان، عواطف انسان، به خصوص در هنگامى كه مريض است، دردمند است، خيلى نيازمند لطف است، نيازمند نوازش است. گاهى يك لبخند شما، از دارو و درمانى كه براى اين بيمار به كار مىرود، ارزشش بيشتر است، اثرش بيشتر است. بيمار دچار آشفتگى است، دچار ناراحتى است - به خصوص بيماران سخت - كمك به او، فقط كمك به جسم او نيست، جسم او را با دارو و درمان و تزريق و تدابير پزشكى بايستى علاج كرد، اما روح او با محبت، با لطف، با نوازش، با مهربانى درمان مىشود. گاهى اين درمان روحى، حتّى جاى درمان جسمى را هم مىگيرد، اين، هم علمى است، هم به تجربه ثابت شده است كه شادى روح انسان، شادى عصبى و احساسى انسان، بر روى جسم او تأثير مثبت مىگذارد. امیرحسین مکاریانی- خبرگزاری تسنیم؛ دیدار رهبر انقلاب با پرستاران فارغ از نکاتی که برای مسئولان وزارت بهداشت و درمان داشت حاوی نکات مهمی برای اهالی فرهنگ و هنر بود.
اگر بیصبری میکرد، اگر ضجّه میکرد، اگر بیتابی نشان میداد، این سخنرانیها و این حرکت عظیم و مانند اینها را نمیتوانست انجام بدهد؛ پس صبر در برابر شهادتها. سختیها و تلخیها؛ طبیعتِ کار پرستاری سختی است، تلخی است. اینکه انسان مشاهده کند رنج بیماران را، درد کشیدن بیماران را، نالههای بیماران را، بیخوابیهای بیماران را، انسان این را دائماً جلوی چشمش ببیند، خب این تلخ است دیگر، این خیلی سخت است، این جزو سختترین چیزها برای انسان است. به عبارتی در مهمترین فیلمی که نقش پرستار با بازی هدیه تهرانی در اذهان مخاطبان و منتقدان سینما باقی مانده، به نکات مثبت این شغل کمتر توجه شده است. در ادامه نیز شاید بتوان گفت هنگامه قاضیانی در فیلم روزهای زندگی، نقش پرستاری فداکار را بازی کرد؛ نقشی که به مراتب حس فداکاری و ایثارگری در زمان هشت سال دوران دفاع مقدس را به درستی به تصویر میکشید. ما یک کمبودی در زمینهی روایت هنری این حوادث داریم؛ همین حوادث بیمارستانی، همین که حالا من گفتم.
خب کمک به نیازمند در همهی فرهنگها یک ارزش والا است؛ آن هم نیازمندترین [فرد]، یعنی بیمار. این یک نکتهی مهمّ برجسته است که عبارت شد از کمک به نیازمند. این را هم من به شما عرض بکنم که یکی از دستورات اهل سلوک و اهل مسیر توحیدی و اخلاق و مانند اینها که برای حرکت سلوکی دستوراتی میدهند، کمک به نیازمندِ کمک است؛ یعنی شما که پرستار هستید، وقتی مشغول حرفهی خودتان هستید، دارید یکی از دستورات مهمّ سلوک توحیدی را به عمل میآورید و اجرا میکنید. این اهمّیّت این [کار] است، این ارزش بسیار والایی است. اخلاق پرستارى، مثل اخلاق پزشكى يك فريضه است، يك وظيفه است.
خب چرا؟ من اصرار دارم وزارت بهداشت همین مسئلهی تعرفه را به طور جدّی در این دولت دنبال کند. این یک درخواست مهمّ پرستاران است؛ یک مطالبهی واقعی است. در مورد صبر و تحمّل؛ صبری که زینب کبریٰ کرد و تحمّلی که زینب کبریٰ کرد مصیبتها را، اصلاً قابل توصیف نیست. تقریباً در یک نصفهروز یا یک روزِ ناقص، هجده نفر از عزیزان و نزدیکانش شهید شدند که یکی از این جمع، برادر عظیمالشّأن او، حجّت خدا، حضرت سیّدالشّهدا (سلام الله علیه) بود؛ جلوی چشمش اینها شهید شدند؛ دو فرزند خودش هم شهید شدند؛ صبر کرد. کوه متلاشی میشود در مقابل یک چنین مصیبتی؛ زینب کبریٰ توانست صبر کند؛ صبر کرد و توانست با قدرت روحی خود کارهای بعد را انجام بدهد.
اگر بخواهیم در یک کلمه خلاصه کنیم، جامعهی پرستاری از همهی ما و بخصوص از دستگاههای مسئول -که وزیر محترم هم اینجا حضور دارند- توقّع دارد که جامعهی پرستاری را تقویت کنند. حالا ما اگر چنانچه جامعهی پرستاری را تقویت نکنیم، در بزنگاهها ضربه خواهیم خورد، که قضیّهی کرونا این را نشان داد؛ آنجایی که نیازمندیم، ضربه خواهیم خورد. ممکن است انسان همیشه به آن صورت احساس نیاز نکند -که البتّه میکنیم؛ چون ما همین حالا مشکل داریم در مورد تعداد [نیروها] که حالا خواهم گفت و خیلی چیزهای دیگر- امّا اگر چنانچه بفرض حالا هم مشکل نداشته باشیم، اگر تقویت نکردیم، در بزنگاههایی مثل همین قضیّهی کرونا ضربه خواهیم خورد. در عین حال می توان به بخشهای دیگری از بیانات رهبر انقلاب توجه کرد. معظم له در جایی به معضلات عدیدهای درباره پرستاران و جامعه پزشکی اشاره میکنند.
من این میلاد مسعود را … و بخصوص این روز را که روز پرستار نامگذارى شده است به همه پرستاران کشور، که قشر زحمتکش و ارزشمندى هستند، … تبریک عرض می کنم. همچنین نهادهای دولتی نیز در این سالها همچون بنیاد سینمایی فارابی که پیشتر در گزارشی به آن اشاره شد از اتفاقات روز جامعه دور بوده و بیشتر درگیر مسائل دیگری بودند که ماحصل آن تلاش برای پر کردن رزومه، تقسیم فیلمسازان به خودی و غیرخودی و عدم تولید اثری ماندگار در این باره بوده است. اگر بخواهیم واشکافی از تصویر ارائه شده از پرستاران در سینمای ایران داشته باشیم به شوکران میرسیم. تصویری که در زمان اکران با انتقادات گسترده پرستاران روبرو شد. معترضان معتقد بودند که شخصیت پرستار در این فیلم بیسواد وغیر مسئول به تصویر کشیده شده و در نهایت این فیلم نگرش منفی جامعه را نسبت به پرستاران تشدید کرده است. لازم می دانم که از همه پرستاران سراسر کشور صمیمانه تشکر کنم.
قیاس تلاش پرستاران در دوران کرونا با ایثارگری این قشر در دوران دفاع مقدس خود می تواند شاخصی دراماتیک برای تولید فیلمی با این نگاه باشد. در دو سالی که از دوران کرونا سپری شده روایات متعددی در رسانهها و فضای مجازی در باره ایستادگی پرستاران به تصویر کشیده شدهاست. از خدای متعال کمک بخواهید، به خدای متعال توکّل کنید؛ در همهی امور کشور، در همهی امور زندگی باید از خدا مطالبه کرد، درخواست کرد، تضرّع کرد و به خدا توکّل کرد؛ وَمَن یَتَوَکَّل عَلَی اللهِ فَهُوَ حَسبُه؛(۷) هر کسی به خدا توکّل کند، خدا او را کفایت میکند؛ این را بدانید. [البتّه] معنای توکّل به خدا این نیست که کار نکنیم؛ واضح است؛ یعنی با اعتماد به وعدهی الهی که فرموده اگر کار کنید برکت میدهم، کار کنیم؛ اعتماد کنیم به وعدهی الهی. خب شما که پرستار هستید، اگر بتوانید در یک چنین فضائی یک لبخندی بر لب بیمار و کسان بیمار بنشانید، در واقع یک مجاهدت در مقابل استکبار کردهاید.
دو نکته خارج از مسئلهی پرستارها، مربوط به قضایای سلامت میخواهم عرض بکنم، که این دو نکته هم مهم است. پیشگیری بهتر از درمان است؛ درمان لازم است، نه اینکه به درمان بیاعتنائی کنیم امّا به پیشگیری بیاعتنائی نکنیم. لازمهاش این است که این شبکهی بهداشت را که قبلاً به وجود آمده بود و برکاتی داشت، کارهای زیادی داشت، بازسازی کنیم؛ هست، [امّا] ضعیف است، مورد توجّه نیست؛ [باید] تقویت بشود، بازسازی بشود. اگر واقعاً شبکهی بهداشت فعّال بشود، با هزینهی کمتری میتواند کارهای بزرگی را صورت بدهد. این جلسه فرصت خوبی است برای اینکه راجع به مدافعان سلامت و پرستاران عزیز جملاتی بیان بشود، مطالبی و حقایقی گفته بشود و عرض خواهم کرد؛ لکن قبل از آن مناسب میدانم عرض ارادتی بکنیم به بانوی عظیمالشّأن کربلا، حضرت زینب کبریٰ (سلام الله علیها). دربارهی زینب کبریٰ خب خیلی حرف، بحث، تمجید، تعظیم و تکریم شده در بیانات و در کلمات، که بسیار هم بهجا و درست بوده، لکن دو نکتهی مهم در زندگی این بزرگوار هست، که حالا من هر دو را عرض خواهم کرد.
ممكن است بعضى تعجب كنند كه مگر بر سر بيمار رفتن چه خصوصيتى دارد. خود شما كه نياز بيمار و تأثير كار خودتان را مىدانيد، مىفهميد كه چرا چنين پاداش بزرگى براى بيماردار و پرستار گذاشته شده است، چون تأثير آن تأثير غيرقابل محاسبه و برتر از محاسبات معمولى است. مطمئن باشيد كه هر لحظهاى، ثانيهاى، دقيقهاى كه در اين كار، با توجه به احساس تكليف در مقابل بيمار، در مقابل انسان دردمند مىگذرانيد، يك حسنهاى را از خداى متعال و يك پاداش اجرى را از حضرت ربوبى دريافت مىكنيد. آثار دیگری نیز در سینمای ایران تولید شده که شخصیتی نقش پرستار داشته باشد. شیدا شاید یکی دیگر از این فیلمها باشد که لیلا حاتمی در آن به ایفای نقش یک پرستار فداکار میپردازد اما در این فیلم هم بیشتر فضای عاشقانه مورد نظر فیلمساز بوده و نه قصهای از ایثار پرستار. پرستاران با خرید خطر جانی برای خود، بیماران کرونا را با مجاهدت یاری میرسانند.
این موقعیت را قدر بدانید، این خدمتگزارى را بزرگ بشمارید، از خدا به خاطر آن سپاسگزارى کنید که شما را به این کار مهم موفق کرده است و آن را هر چه می توانید، بهتر انجام بدهید. پرستارى حرفه شریف و ارزشمندى است که کمتر به مقام معنوى و قداست والاى آن توجه شده است. با این شرایط به نظر میرسد پیش از هر اقدامی، برای تولید آثار ماندگار در این بخش نیازمند جمعآوری قصههای واقعی هستیم؛ قصههایی که بسیار بسیار در فضاهای مختلف روایت شده و در میان این روایات، قصههایی که بار دراماتیک دارند قطعا وجود دارد. گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور اراضی اشغالی فلسطین با بیان اینكه نتانیاهو یك جنایتكار جنگی است و باید محاكمه شود، درباره طرح خطرناك رژیم صهیونیستی علیه كرانه باختری ابراز نگرانی كرد و گفت اسرائیل میخواهد فلسطینیها را از سرزمینشان بیرون كند. بازنشر مطالب خبرگزاری حوزه در سایر خبرگزاریها و روزنامهها بدون ذکر منبع آزاد است. پزشکان ما در بخشى از کشور متراکم اند؛ خیلى از جاها حقیقتا دچار کمبود پزشک یا لااقل پزشک متخصص هستند؛ براى این باید فکرى کرد.
اینجا است که پرستاری به معنای مقابله و مواجههی با استکبار هم هست. جامعهی پرستاری [دارای] یک چنین وضعی است، ارزشهای فراوانی [دارد]. حالا من فقط چند نکته را اشاره کردم، بیش از اینها میشود حرف زد در این زمینه. [همچنین] در برابر حکّام مغرور و متکبّر، مظهر ایستادگی و اقتدار روحی است. در کوفه وقتی که ابنزیاد زبان شماتت را باز میکند که مثلاً «هان! دیدید چه شد، دیدید شکست خوردید»؛ در جوابش میگوید «مَا رَاَیتُ اِلَّا جَمیلا»؛(۲) هر چه دیدم زیبایی بود؛ زد تو دهن آن مرد متکبّر خبیثِ مغرور؛ این در مقابل [ابن زیاد].
در سالروز بعثت پیامبر اسلام حضرت محمد مصطفی(ص) صبح امروز رؤسای سه قوه و جمعی از مسئولان نظام، سفرای كشورهای اسلامی و قشرهای مختلف مردم با حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار كردند. در مورد پرستاران، اوّلاً آنچه من عرض خواهم کرد نگاهی به ارزشهای پرستاری است؛ این یک مطلب است که چند جملهای در این زمینه عرض میکنم. بعد، نگاهی به سختیها و تلخیهای پرستاری است که ماها اینها را باید بفهمیم، ملّت ایران باید اینها را بفهمد که جامعهی پرستاری چه چیزهایی را دارد تحمّل میکند با این کار. خب حالا الحمدلله مسئولین هم در جلسه تشریف دارند، اجمالی از مطالبات پرستاران را -و نه همهی آنها را- من عرض خواهم کرد. صبر در برابر مسئولیّت سنگین جمعآوری فرزندان یتیم و زنهای داغدار؛ این کار عظیمی است. توانست این دهها زن و کودک داغدار و آسیبدیده و مصیبتزده را جمع و جور کند، نگه دارد و بتواند اینها را در این سفر دشوار اداره کند؛ اینها کار زینب بود؛ صبر.
نقطهی ارزشیِ دیگر اینکه این حرکت پرستاری مایهی امنیّت خاطر است؛ امنیّت خاطرِ چه کسی؟ اوّلاً خود بیمار، که یک خاطرجمعیای دارد؛ وقتی پرستار بالای سر بیمار هست، خاطرجمعی دارد. ثانیاً کسان بیمار که میدانند پرستار در بیمارستان کنار تخت مریضشان هست، خیالشان راحت است؛ اگر این پرستار نباشد دچار اضطراب و نگرانی خواهند شد. پرستار مایهی امنیّت است؛ هم برای بیمار، هم برای کسان بیمار، هم برای بقیّهی مردم که آزردگیِ وجدانی من و شما را پرستارها برطرف میکنند. پس بنابراین با این حساب، جامعهی پرستار نه فقط حقّ بر بیمار پیدا میکند، حقّ بر من هم پیدا میکند، حقّ بر کسانی هم که با آن بیمار هیچ رابطهای ندارند پیدا میکند؛ برای خاطر اینکه به آنها امنیّت خاطر میدهد. ارزش بعدیِ پرستاری این است که کار سختی است؛ کارهای سخت اجر بیشتری دارد، ارزش بیشتری دارد. آن کاری که با دشواری انجام میگیرد، انسان برای آن تحمّل سختی میکند، در میزان الهی دارای ارزش والاتری است؛ چون این کار با سختی همراه است که حالا اجمالی از سختیهایش را بعد عرض خواهیم کرد؛ بنابراین ارزش پرستاری یک ارزش مضاعفی است، بیش از کمکهای دیگر است؛ چون کار سختی است.
پرستار سالمندان